вівторок, 20 листопада 2018 р.


Знавець дитячого серця


до 110-річчя від дня народження Миколи Носова (1908-1976)

  Він народився 23 листопада 1908 року в місті Києві в сім’ї кіноактора. Закінчив школу-семирічку, поступив працювати на завод. З 1927 року М.Носов почав учитися в Київському художньому інституті. Через два роки він перевівся в Московський державний інститут кінематографії, який закінчив у 1932 році.
До 1951 року М.Носов займався режисерською роботою, пов’язаною з постановкою  мультиплікаційних і учбових фільмів, а в роки війни – військово-технічних.
Довга співпраця режисера М.Носова з дітьми визначила його творчість.
Він завжди писав про дітей і для дітей. Але читають його твори і дорослі. М.Носов досконало зрозумів психологію цієї чудесної, дивної, милої людської істоти, яка називається дитиною.
Носов – розумний , вдумливий художник, автор класичних книг і безліч маленьких шедеврів у дві – три сторінки, кожний із яких виблискує, як маленька перлина.
Вся дітвора захоплюється його веселими героями – хлопчиком Незнайком, чоловічками – друзями Незнайка, іншими героями-фантазерами і непосидючими вигадниками.
Класиком роблять письменника час і люди. Ось уже сьоме десятиліття читаються і перевидаються книги Миколи Носова. Вони жили з ним і пережили його.
Цей рекомендаційний список зібрав різні книги письменника – його повісті, оповідання, казки, з яких читач довідається про пригоди маленьких героїв. Список містить також літературу про життя і творчість дитячого письменника.



ТВОРИ   М. М. НОСОВА
Витя Малеев в школе и дома: повесть. – М.: Дет. лит., 1986. – 191 с.
Вітя та його товариш Костя виступали на шкільному вечорі з дресированою собакою. Лобзику задали просту задачу і він помилився. А вся причина в тому, що сам Вітя погано розв’язував задачі з арифметики. У нього були великі неприємності через те, що він, допомагаючи Кості, став обманщиком. Ця весела повість розповідає про навчання, дружбу, про радощі в школі і вдома.

Дружок: рассказы. – М.: Дет. лит., 1974. – 111 с.
Книжка називається так тому, що в ній є оповідання „Дружок” – про те, як діти хотіли перевезти щеня у валізі з дачі в місто і що із цього вийшло. У збірці є і інші веселі та смішні оповідання.

Пригоди Незнайка і його товаришів: казка. – К.: Веселка, 1976. – 159 с.
У Квітковому місті, на вулиці дзвіночків живе знаменитий малюк Незнайко. Його прозвали так, тому, що він нічого не знає. Незнайко любить подорожувати. Разом з Гвинтиком, Шпунтиком та іншими малюками він залетів на повітряній кулі в Зелене місто. Про їхні пригоди ви й прочитаєте у цій веселій книжці.

Незнайко в Сонячному місті: роман-казка. В 2-х ч. – К.: Веселка, 1978. – 224 с.
Ці смішні історії про кумедних малюків написані не тільки для читання, але й для постановки на сцені. У Сонячному місті багато чудес: то з’являється Чарівник зі своєю чарівною паличкою, прямо з неба на сцену падають букети квітів, пакет з морозивом.

Незнайко на Місяці: роман-казка. – К.: Веселка, 1980. – 377 с.
У книзі читач зустрінеться з героями, яких уже знає з попередніх книг, познайомиться з новими героями, вирушить разом з Незнайком у захоплюючу подорож на Місяць і дізнається багато нового, цікавого і корисного.

Приключения Толи Клюквина: рассказы и повесть. – М.: Дет. лит., 1983. – 255 с.
Про те, як не треба ходити до своїх друзів у гості, як не треба збирати металолом, як не треба робити домашні завдання, як не треба дивитися кіно, ти дізнаєшся із прочитаної книги.
Про те, як треба ходити в гості до своїх друзів, як треба збирати металолом, як треба робити домашні завдання, як треба дивитися кіно ти здогадаєшся, якщо трохи подумаєш над прочитаним.

Фантазери: оповідання. – Львів: Аверс, 2004. – 120 с.
У цій книзі багато оповідань. У них діють фантазери-мрійники, винахідливі хлопчики й дівчатка, веселі та сміливі пустуни, готові на будь-яку вигадку.

Щоденник Миколки Синицина: повість та оповідання. – К.: Веселка, 1973. – 200 с.
Носов досконало знає психологію своїх героїв – допитливих, кмітливих хлоп’ят – винахідників, мрійників, які з дитинства несуть у собі кращі риси людини.

ЩО МОЖНА ПРОЧИТАТИ ПРО ЖИТТЯ І ТВОРЧІСТЬ М.НОСОВА

Жизнь и творчество Николая Носова: сборник /сост. Миримский С.Е. – М.: Дет. Лит, 1985. – 256 с.
Носов Н.Н. //Детская литература: учебное пособие /под ред. А.В.Терновского. – М., 1997. – С. 312-319.
Носов Н.Н. //Детская литература: учебное пособие /сост. Зубарева Е.Е., Пахомова З.П., М., 1976. – С. 337-342.
Носов Н.Н. //Детская литература: хрестоматия /сост. Дановский А.В. – М., 1978.- С. 277-284.
О Николае Носове //Баруздин С. Заметки о детской литературе. – М., 1975. – С. 170-175.
Рассадин, С.Б. Николай Носов: критико-библиографический очерк /С.Б.Рассадин. – М.: Детгиз, 1961. –
79 с.
Ради счастья детей: (Николай Носов) //Сивоконь С. Уроки детских классиков: очерки. – М., 1980. – С. 258-281.











Немає коментарів:

Дописати коментар

  Конкурсний вибір підручників з  історії України та Всесвітньої історії  для 11 класу         Відповідно до Порядку проведення конкурсного ...