неділя, 28 лютого 2021 р.

  До  Ващої  уваги в березні:

03.03.- Всесвітній день письменника.

Хоч професія письменника з'явилася багато століть назад, майстри слова отримали своє свято лише у 1986 році на засіданні 48 конгресу Міжнародного ПЕН-клубу. Відтоді Всесвітній день письменника відзначають щорічно 3 березня.

Тарас Шевченко за своє життя написав 237 віршів і поем, Олександр Дюма-батько — 420 романів, Микола Гоголь працював над створенням «Мертвих душ» тільки стоячи, а Михайлу Булгакову знадобилося 12 років на написання роману «Майстер і Маргарита». Сьогодні в світі налічується близько 150-200 тисяч професійних письменників, і пишуть вони більш ніж 150 мовами.

З цих нечисленних фактів зрозуміло — професія письменника нелегка, багатогранна і заслуговує глибокої поваги. Саме тому і був створений Всесвітній день письменника. Його святкування ініціював ПЕН-клуб (PEN International) — правозахисна організація, яка об’єднує професійних письменників, які працюють у різних жанрах літератури. 

Всесвітній день письменника відзначають не лише романісти, прозаїки, поети, памфлетисти, публіцисти, фантасти, фейлетоністи, новелісти, есеїсти та інші майстри слова. Його по праву вважають своїм журналісти, історики та блогери. У цей день вони збираються, щоб обговорити тенденції сучасної літератури, нагородити найталановитіших авторів, послухати нові вірші та уривки романів своїх колег.

  • Настасья Мілевська
  • Вікторія Дикобраз
  • Олександр Ірванець
  • Олексія Чупа
  • Тарас Прохасько
  • Катерина Батушан
  • Оксана Забужко
  • Павло Коробчук
  • Андрій Андрухович
  • Юрій Винничук
  • Ліна Костенко
09.03. 207 років з Дня народження Тараса Григоровича Шевченка

  



 
 

19 березня - 91 рік з Дня народження Ліни Костенко

31.03.-425 років  від Дня народження Рене Декарта.

Народився Рене Декарт 31 березня 1596 в французькому місті Лае в сім’ї з дворянським корінням. Рене Декарт після смерті матері виховувався бабусею. Навчався у коледжі Ла Флеш, де отримував релігійну освіту. У 1618 році почав вивчати юридичні питання, також займаючись математикою. У 1617 році вступив до голландську армію. Разом з німецькою армією виступав в битві за Прагу.

У 1629 році переїхав до Нідерландів. Ніщо людське не було чужим для нього — правда, єдиний його любовний роман тривав всього лише три роки. Коханою Декарта була якась голландська жінка, яка в 1635 році народила йому дівчинку. Декарт обожнював дитину і був сильно вражений раптовою смертю дочки у п’ятирічному віці. Він завжди казав про цю втрату як про найбільше нещастя у своєму житті. Для продовження занять математикою Декарт повернувся до Парижа, але столичне життя знову швидко набридло йому. Він продав маєток, який отримав від батька і переїхав до самотнього сільського будинку в Голландії.

У ті часи багато часу приділяє науці. У 1637 році була надрукована праця Декарта «Міркування про метод». Слідом вийшли роботи: «Роздуми про першу філософію», «Начала філософії». Багато років праці Декарта не визнавалися.

Декарт захворів на запалення легень і помер 11 лютого 1650 року.

У математиці Декарт запровадив Декартову систему координат, дав поняття змінної величини і функції, ввів багато алгебраїчних позначень. У фізиці він сформулював закон збереження кількості руху, запровадив поняття імпульсу сили. Декарт — автор методу радикального сумніву в філософії, механіцизму у фізиці, передтеча рефлексології.

Основні математичні праці Декарта – «Міркування про метод» (у книзі викладені питання аналітичної геометрії), додатки до книги. Також вчений розглядав символіку Вієта, многочлени, рішення алгебраїчних рівнянь, комплексні числа (їх математик називав « помилковими»).

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Конкурсний вибір підручників з  історії України та Всесвітньої історії  для 11 класу         Відповідно до Порядку проведення конкурсного ...