пʼятниця, 25 січня 2019 р.

Бажов Павло Петрович

(1879 – 1950) 

Похожее изображение

Відомий радянський письменник, фольклорист. Автор уральських розповідей «Малахітова шкатулка», за які був нагороджений Сталінською премією 2 -го ступеня. 
Народився Павло 15 (27) січня 1879 поблизу Єкатеринбурга в сім’ї робітника. Навчався в заводській школі, де був одним із кращих учнів класу. Після закінчення духовного училища в Єкатеринбурзі, вступив до духовної семінарії Пермі. Завершивши навчання в 1899 році, став працювати вчителем російської мови. Дружиною Павла Бажова стала його учениця Валентина Іваницька. У шлюбі у них народилося семеро дітей. У громадянську війну воював на стороні червоних, проти білих і селянської армії Мамонтова, став журналістом, а потім — редактором, писав книги по історії Уралу, збирав фольклорні записи. Перша книга нарисів «Уральські бувальщини» вийшла в 1924 році. А перша оповідь Павла Бажова вийшла в 1936 році («Дівка Азовка»). В основному всі оповіді , переказані і записані письменником, були фольклорними. Вихід книги Бажова «Малахітова шкатулка» (1939 ) багато в чому визначила долю письменника. Ця книга принесла письменникові світову популярність. Талант Бажова якнайкраще проявився в оповідях даної книги, яку він постійно поповнював . «Малахітова шкатулка» – це збірка фольклорних оповідань для дітей і дорослих про життя і побут на Уралі , про красу природи уральської землі. У 1943 році завдяки цій книзі отримав Сталінську премію. А в 1944 році був нагороджений орденом Леніна за плідну творчість. П. Бажов створив безліч творів, на основі яких були поставлені балети, опери, вистави, зняті фільми і мультфільми. За мотивами його оповідей створено кінофільм «Кам’яна квітка» (1946), балет С. С. Прокоф’єва «Оповідь про кам’яну квітку» (пост. 1954), однойменна опера К. В. Молчанова (пост. 1950), численні твори музики, скульптури, живопису. Твори Бажова перекладалися багатьма мовами світу, зокрема й українською (вперше 1958 року). Життя письменника обірвалося 3 грудня 1950.

 Твори письменника



Голубая змейка

Огневушка-подскакушка
Каменный цветок

Мідної гори хазяйка

Каменный цветок















Малахитовая шкатулка

















Відеоурок П.П.Бажов
 (про життя і творчість російського письменника)





Аудиокнига "ВАСИНА ГОРА"



Немає коментарів:

Дописати коментар

  Конкурсний вибір підручників з  історії України та Всесвітньої історії  для 11 класу         Відповідно до Порядку проведення конкурсного ...